Hoe moeten we als samenleving omgaan met de steeds verder dalende vaccinatiegraad van jonge kinderen? Op 5 oktober 2023 vond hierover een gesprek plaats in de Balie. Het gesprek is hier terug te zien.
Voor het derde jaar op rij trekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan de bel. Steeds meer ouders besluiten hun pasgeborene níet te laten inenten tegen de kinderziektes in het Rijksvaccinatieprogramma, zoals mazelen, bof, kinkhoest, en rodehond. Veel mensen weten niet meer hoe gevaarlijk en heftig deze ziektes voor kinderen kunnen zijn, juist omdat de vaccinatiecampagne er de afgelopen decennia in slaagde de ziektes uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Zorgt die vaccinatieparadox ervoor dat ouders vaccineren niet meer nodig vinden en we de verdwenen kinderziektes straks terugzien in de klas?
Hoe gaan we om met het stijgende wantrouwen in deze vaccins? Moeten we vaccineren gaan verplichten? Wat moeten scholen met de groeiende groep ongevaccineerde leerlingen?
De deelnemers waren:
- Roel Coutinho: voormalig directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIb) en de GGD Amsterdam en hoogleraar in de epidemiologie en preventie van infectieziekten.
- Jeanne-Marie Hament: programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu;
- Caroline Schouten: jeugdarts en bestuurslid AJN Jeugdartsen Nederland;
- Charifa Zemouri, Ph.D.: gezondheidswetenschapper infectieziekte en deskundige op het gebied van gezondheidsverschillen;
- Roland Pierik: hoogleraar rechtsfilosofie aan Maastricht University.