Written by Rechtswetenschap, vaccinatie

Wordt Willem Engel nu strafrechtelijk vervolgd?

Ik werd door de Volkskrant geïnterviewd over de kans en wenselijkheid dat Willem Engel strafrechtelijk vervolgd gaat worden. Ik betoog dat het goed is dat het OM hier werk van maakt:

“Wat hij zegt en schrijft lijkt misschien onschuldig, maar is het niet. Hij roept niet expliciet op tot geweld, maar creëert wel een sfeer waarin anderen net een stapje verder kunnen gaan en sociale media vol bedreigingen staan. Daardoor kunnen wetenschappers als viroloog Marion Koopmans en Jaap van Dissel van het RIVM niet meer vrij in de publieke ruimte bewegen en spreken.”

Het zal geen makkelijke zaak voor het OM worden: Wat Engel in het openbaar zegt heeft impact…

“Maar je kunt niet één-op-één de relatie leggen tussen wat hij heeft gezegd en dit concrete gevolg. Ook in andere gevallen kan dat lastig zijn, daarom kan dit voor het OM een lastige strafzaak worden. Maar ik begrijp heel goed dat ze dachten: we moeten hier iets tegen doen.”

De rechtszaak kan juridische duidelijkheid geven.

‘Engel schurkt steeds tegen de grens aan van wat je mag zeggen. Hij floreert bij de juridische onduidelijkheid. Dit proces zal meer duidelijkheid creëren over waar de grenzen liggen. Misschien gaat dat ten koste van de uitingsvrijheid van Engel, maar dat kan ten goede komen aan de uitingsvrijheid van anderen, zoals wetenschappers.’

UPDATE op 21 november kwam de Volkskrant op dit onderwerp terug: “Willem Engel vandaag voor de rechter in Rotterdam, lastige strafzaak voor het OM.