Marcel Verweij en ik schreven in samenwerking met Antje Visser een Ethische Annotatie voor het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht: Mag de overheid een vaccinatieplicht opleggen?
Vaccinatieprogramma’s zijn al decennialang een enorm succes, maar de laatste jaren daalt in veel landen de bereidheid van mensen om zichzelf of hun kind te laten vaccineren. In 2023 kwam in Nederland de vaccinatiegraad onder jonge kinderen voor het eerst sinds vele decennia onder de 90 procent uit. Groepen ouders hebben zorgen over veiligheid, nut en noodzaak van vaccinatie, en besluiten daarom hun kinderen niet meer te laten vaccineren. Bij de vaccinatie tegen COVID-19 speelden vergelijkbare twijfels.
Dat mensen zich zorgen maken over de veiligheid van vaccinaties is niet vreemd, en GGD-artsen hebben dan ook veel aandacht voor uitleg en een gesprek over die zorgen. Tegelijkertijd worden de twijfels gevoed en versterkt door een antivaccinatiebeweging die zich steeds nadrukkelijker laat horen. Daarmee heeft het publieke debat over vaccinatie een sterk gepolariseerd karakter gekregen.
In Nederland en andere landen worden vaccinaties aanbevolen, maar deelname is volstrekt vrijwillig. Zou dit moeten veranderen? Mag of moet de overheid in een democratie, waar respect voor individuele rechten centraal staat, drang of zelfs dwang gebruiken om burgers te bewegen zichzelf of hun kind te laten vaccineren?
Ethische Annotatie #9: Mag de overheid een vaccinatieplicht opleggen?
Auteurs: Marcel Verweij & Roland Pierik
Publicatie: augustus 2024.